Skoči na sadržaj
Почетна » Operacije u vaskularnoj hirurgiji

Operacije u vaskularnoj hirurgiji

  • Vaskularne intervencije su vrlo jednostavne, ali moraju biti perfektno urađene. Arterija se otvori, očisti se iznutra i vrati se sve na svoje mesto.
  • Rekonstrukcija karotidne arterije je ranije rađena tradicionalno tako što je karotida otvarana uzdužno, što je otvaralo mnoge probleme. Ako se arterija otvori poprečno, elipsoidno a to smo mi uveli i publikovali, onda se smanjuje učestalost komplikacija i dužina trajanja zatvaranja cirkulacije. Ovu metodu sam uveo pre 15 godina i postala je opšteprihvaćena pa se one tradicionalne metode više i ne rade.
  • Moderna vaskularna hirurgija je do tehničkog savršenstva dovela operacije na krvnim sudovima koje dovode krv do mozga, operacije na aorti naročito abdominalnoj zbog aneurizmatske bolesti ili ateroskleroze, bajpas procedure na arterijama nogu zbog lečenja i prevencije gangrene, rekonstrukcije velikih venskih krvnih sudova.
  • Novi minimalno invazivni zahvati koji podrazumevaju upotrebu radiofrekventne energije i lasera za lečenje varikozno promenjenih vena su napravili veliku revoluciju. Više nema velikih rezova, šavova, skidanja konaca. Vena se uopšte ne vadi, nego se ona samo zatvara potkožno i kasnije dolazi do njenog resorbovanja u potkožnom tkivu pa nema potrebe za nepotrebnim intervencijama, a estetski rezultat je optimalan.