Skoči na sadržaj
Почетна » Endovenozna laserska terapija (EVLT) i radiofrekventna ablacija vena

Endovenozna laserska terapija (EVLT) i radiofrekventna ablacija vena

Reč je o zatvaranju oštećenih dugih površinskih vena iznutra – endovenozna termoablacija. Razlika između radiofrekvencije i lasera je u tome što se radiofrekvencija služi mikrotalasima koji zagrevaju unutrašnjost vene iznutra, a laser koristi snop svetlosti koji zagreje unutrašnjost.

Metoda je moderna alternativa klasičnom hirurškom zahvatu i rezervisana je za pacijente koji boluju od umerenih i težih oblika oštećenja vena.

Prednosti:

  • izvodi se u lokalnoj anesteziji,
  • zahvat traje kratko,
  • nakon zahvata ne zaostaju rane od rezova, podlivi krvi niti ožiljci,
  • bolesnik je odmah nakon zahvata radno i socijalno sposoban,
  • pacijenti navode naglo poboljšanje simptoma i osećaj „olakšanja“.

Kao prednost se navodi i da se metoda može izvoditi i u letnjim mesecima. Primarna uspešnost endovenskog tretmana vena je istovremeno veoma visoka.

endovenozna
Izvor: https://blog.radiology.virginia.edu/endovenous-laser-ablation-therapy-evlt/

Endovenska ablacija predstavlja metodu sa najvećim uspehom u tretmanu venske bolesti. Primarni i osnovni cilj lečenja ovim vidom terapije je lečenje glavnih površinskih vena: velika safenska, mala safenska i akcesorna safenska vena kao i perforatorne vene koje su čest uzrok nastanka venskog ulkusa. Cela procedura je vrlo precizna obzirom da se radi pod kontrolom ultrazvuka.

Endovenozna laserska terapija (EVLT) i radiofrekventna ablacija vena deo je vaskularne hirurgije koju u saradnji sa svojim saradnicima sprovodi akademik prof. dr Đorđe Radak, opšti i vaskularni hirurg.

Pročitajte PDF izdanje – knjigu: Proširene vene

Preporuka je da pročitate i tekst: Proširene vene (Variksi)