Skoči na sadržaj
Почетна » Proširene vene (Variksi)

Proširene vene (Variksi)

Vene na nogama su proširene kada popusti vezivno tkivo u njihovom zidu i tako izgube sposobnost odvođenja krvi iz nogu prema srcu.

Pročitajte PDF izdanje – knjigu: Proširene vene

Venski sistem nogu se sastoji iz površnih i dubokih vena. Duboke vene su nevidljive jer se nalaze u samim mišićima. Važnu ulogu u funkcionisanju vena igraju venski zalisci (male pregrade) koji održavaju tok krvi u nogama suprotno gravitaciji. Ukoliko su zalisci oštećeni, krv počinje da se zadržava u donjim delovima vena, koje počinju da se šire. Kada je cirkulacija na taj način otežana, stvara se mogućnost za  zapaljenja vena i pojavu tromba.

Proširene vene su veliki estetski problem, ali i teške medicinske komplikacije se javljaju kad dodje do tromboze, tromboflebitisa, posledične embolije pluća i venskog ulkusa. Zato ih treba lečiti na vreme

Simptomi

  • osećaj težine u nogama,
  • bolovi koji su izraženiji pri dugom stajanju i sedenju,
  • oticanje nogu i zglobova,
  • umor, osećaj napetosti, žarenje, bockanje, svrab, nemir u nogama,
  • pojava tvrdih, crvenih i bolnih kvrga na nogama (tromboza površinskih varikoznih vena).

Šta doprinosi pojavi varikoziteta?

Najvažniju ulogu u nastanku proširenih vena igra genetika, ali u faktore rizika spadaju i životne navike.  U trudnoći se naročito stvaraju uslovi za njihov nastanak. Među rizicima se izdvajaju dugo sedenje ili stajanje, prekomerna telesna težina, neke hormonske terapije, hronična opstipacija i oralna kontracepcija. Ravna stopala i sa njom povezana loša statika takođe utiču na lošiju vensku cirkulaciju.

Proširene veneminimalno invazivna operacija

Nove, minimalno invazivne metode su jako unapredile lečenje oboljenja vena.

Pogledajte video zapis: OBOLJENJA VENA

Najbolja i najbezbolnija metoda je radiofrekventna ili laserska intervencija kojim potkožno “spaljujemo” veliku potkožnu venu (V. Saphena Magna) koja je uzrok pojave proširenih vena. Radiofrekventa i laserska minimalno invazivna intervencija daje najbolje estetske rezultate, na duge staze. Izvodi se uz primenu lokalne anestezije (tumescentna), u kombinaciji sa vrlo blagom analgosedacijom. Pacijent može istog dana, posle intervencije, da se vrati kući ili da provede u bolnici jedan dan, za svaki slučaj. Oporavak u kućnim uslovima traje 7-10 dana. Odmah nakon operacije se stavljaju kompresivni zavoji, elastična čarapa drugog dana, koja se nosi do kraja perioda oporavka. Nakon toga se pacijent vraća svojim uobičajenim aktivnostima, uz što više hodanja.


Proširene veneTradicionalna (Stripping) operacija

Strippiung proširenih vena traje od jednog do dva sata i spada u lakše operativne zahvate sa malim brojem komplikacija. Izvodi se u epiduralnoj ili spinalnoj, po potrebi i opštoj anesteziji. Preporučuje se pacijentima kod kojih drugi vidovi lečenja nisu dali efekat. I u slučajevima gde su se pojavili prvi znaci akutnih komplikacija, hronični venski zastoj ili vitalne komplikacije (plućna embolija). Operacijom mogu da se ukone oboleli delovi venskog sistema (magistarlne vene) ili delovi površinskog venskog sistema. Najčešće se radi podvezivanje ušća magistaralnih vena u preponskom delu ili iza kolena, nakon čega se uz pomoć katetera koja se plasira, vena izvlači napolje. Izbegava se operacija na obe noge istovremeno.

Pacijent u bolnici boravi najčešće dva dana, dok oporavak u kućnim uslovima traje oko tri do četiri nedelje. Odmah nakon operacije se stavljaju kompresivni zavoji, elastična čarapa drugog dana, koja se nosi do kraja perioda oporavka. Nakon toga se pacijent vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Pročitajte još: Endovenozna laserska terapija (EVLT) i radiofrekventna ablacija vena