Skoči na sadržaj
Почетна » Uputstvo za ponašanje po napuštanju bolnice

Uputstvo za ponašanje po napuštanju bolnice

Uputstvo za ponašanje po napuštanju bolnice daje odgovore na najčešća pitanja i odgovore pacijenata. Na dan otpusta nakon vizite pacijenti se spremaju za odlazak sa odeljenja i čekaju da im glavna sestra odeljenja preda otpusnu listu i pojasni im njen sadržaj. Sva uputstva za ponašanje pacijenata u periodu posle otpusta iz bolnice navedena su u otpusnoj listi. Neophodno je pridržavati se propisane terapije i usvojiti savetovane promene u načinu života. Takođe treba imati u vidu datum za sledeću kontrolu ili novi prijem u bolnicu ako je potreban.

Najčešća pitanja i odgovori

Da li je potrebno previjanje rana po otpustu iz bolnice?

Ranu nije potrebno previjati po otpustu iz bolnice, osim ako to nije posebno naznačeno u otpusnoj listi i objašnjeno. Ukoliko je previjanje neophodno, vrši se od strane medicinskog osoblja. Ne preporučuje se samostalna primena dezinfekcionih sredstava, krema i masti bez konsultacije sa nadležnim hirurgom.

Kada i gde treba da se skinu konci sa postoperativnih rana?

Datum preporučenog skidanja konaca sa rana je jasno naznačen u otpusnoj listi. Konce skida hirurg koji je izveo operaciju.

Da li je neophodno pridržavati se posebnog režima ishrane posle operacije?

U neposrednom postoperativnom toku vrstu ishrane kontroliše glavna sestra. Dozvoljeno je konzumirati hranu i piće spremljenu van bolnice, ali uz prethodnu dozvolu osoblja. Po otpustu iz bolnice potrebno je pridržavati se umerenog režima ishrane, bez teške hrane i sa dominantno barenim namirnicama i dosta kiselog mleka, voća i lakog povrća.

Koju terapiju treba uzimati u toku boravka u bolnici?

Lekari ordiniraju odgovarajuću terapiju tokom boravka pacijenta u bolnici. Sve neophodne lekove davaće vam medicinsko osoblje. Apsolutno je zabranjeno samostalno uzimanje bilo kakvih lekova i terapijskih sredstava.

Uputstvo za ponašanje po napuštanju bolnice

Da li postoje ograničenja u fizičkoj aktivnosti posle operacije?

Posle operativnog zahvata treba izbegavati težak fizički rad u bilo kom obliku. Savetuje se umerena fizička aktivnost posle svih tipova operacija, kao što je svakodnevna lagana šetnja u trajanju od 45 minuta. Posle određenog vremena (u zavisnosti od tipa operativnog zahvata), uz konsultaciju sa ordinirajućim hirurgom, pacijent se vraća svakodnevnim fizičkim i ostalim aktivnostima.

Čitali ste: Uputstvo za ponašanje po napuštanju bolnice

Možda ste tražili: PREOPERATIVNA PRIPREMA – za operaciju karotidne arterije i operaciju aneurizme i aortobifemoralni bypass…